Prosessen fram til vertsfamilie

Jeg er ei jente som har hatt lyst å reise på utveksling i maaange år nå. Jeg sjekket opp ulike organisasjoner, og fant ut at jeg ville reise med Explorius. Har så langt kun hatt positiv erfaring med dem til nå, så jeg er fornøyd med det valget. Husker at jeg selv lette etter innlegg som fortalte hvor lang tid ting tok, så derfor ville jeg fortelle om min prosess ganske så detaljert :)

Leverte inn interessesjema 1.januar 2014 - altså ett og et halvt år i forveien som er relativt tidlig. Tok ikke lang tid før jeg fikk svar, og det ble satt opp intervju over skype 9. januar. Intervjuet varte litt i overkant av en time, der deler av det var sammen med foreldrene mine, og en del av det måtte jeg snakke engelsk. Jeg måtte også sende over karakterer før intervjuet. Intervjuet gikk bra - ikke noe å grue seg til.

Fem dager etter intervjuet fikk jeg mail om at jeg var godkjent, og nå var det opp til meg å lese gjennom "generelle vilkår og regler", og fylle inn påmeldingssjema. Måtte ha levert informasjon om allergier her på dette tidspunktet hvis jeg hadde hatt det. Fikk i tillegg også info om en standard betalingsplan, slik at vi hadde litt peiling på dette.

I slutten av mars fikk vi et sjema for avbestillingsforsikring, der vi valgte den som kun sikrer pengene tilbake ved avbestilling ved dødsfall eller alvorlig sykdom i nærmeste familie. Etter dette fikk jeg mail om at det nå bare var å vente til høsten før det ville skje noe mer. 

I august var det litt kluss med om vi skulle fortsette å ha exploius eller ikke, ut i fra en dårlig opplevelse med explorius noen på skolen min hadde. Vi sendte mail, og fikk saklig og skikkeligt svar tilbake, som gjorde at vi følte oss trygge igjen og beholdt explorius. Er det noen som har interesse av å se dette brevet, så gi beskjed til meg så skal du få det videresendt på mail. 

September kom, og jeg fikk nå informasjon om at jeg fikk underorganisasjonen ICES og en egen profil på gozapp. Her startet søknadsprosessen for meg.  

Her er alle de ulike delene av søknaden jeg måtte fylle ut. Jeg var nødt til å få tak i nytt pass (for at det skal vare frem til jeg kommer hjem fra utveksling), fødselsattest på engelsk, oppdatert vaksinasjonskort på engelsk, og alle karakterkortene mine i fra ungdomsskolen. Begynn å samle alt sammen nå om du skal på utveksling!! Jeg måtte også ta en test for tuberkulose, Twinrixvaksine (hepatitt A+B), og Meningokokkvaksine. Måtte ha underskrift av autorisert lege på disse papirere for at de skulle bli godkjent - litt kluss her, men ordnet seg til slutt. 

I november var vi på vårt første av to Get Ready møter i Stavanger. Studentene møtte opp litt tidligere for å ta en IELTS test - international english language testing. Testen bestod av tekstforståelse, en lyttedel, og en del der man skulle sette inn ordene som passet i sammenhengen. Etterpå fikk vi en god del informasjon om explorius og hva det vil si å være utvekslingsstudent. 

Neste og siste Get Ready møte var i januar 2015. Her var det litt samme informasjonsgreiene som på første møtet, men også mange lure og gode tips i fra tidligere utvekslingselever dukket opp. Vi ble også delt inn i grupper med studenter og foreldre på seperate grupper, der vi skulle gå gjennom forskjellige Cases med hendelser som muligens kunne skje med oss, og hvordan vi ville reagert på dette. Var kjekt å bli litt bedre kjent med noen av de andre elevene som skal reise, og fikk mange nye venner på facebook og instagram den kvelden. 

SÅ har vi kommet til dagen der jeg fikk min vertsfamilie. 11. februar ringte de meg fra explorius, for å fortelle at jeg hadde fått vertsfamilie i Oregon. Tror aldri jeg har grått så mange happytears på en dag før. Vertsfamilien min består av vmor Julie som er lærer, vfar Rocky som er pensjonert og liker å holde på med motorsykler og jakt, eldre vbror Skylar på 23 som ikke bor hjemme, eldre vsøster Amanda på 20 år som ikke bor hjemme men i samme by sammen med kjæresten, yngre vbror Troy på 13 som driver med basketball, og yngre vsøster Tori (kort for Victoria) på 10 som driver med gymnastics. Jeg kommer til å bli deres åttende utvekslingselev!


Tori, Julie, Troy, Rocky, og utvekslingseleven Ignacio fra Spania som de har boende hos seg nå.


Troy og Amanda

Har nå skypet for første gang med familien! Litt dumt for kameraet deres virket ikke, så fikk ikke sett dem på samme måte som de så oss. Fikser det til neste gang. De virker så utrolig kjekke alle sammen. Ærlige og reale mennesker. Merkelig også med tidsforskjellen. Oregon ligger helt på vestkysten, så de ligger hele 9 timer bak oss. Når vi skypet så skulle vi legge oss etterpå, mens familien var klare for å starte en ny dag!

Det som ligger for tur i prosessen min før jeg reiser til USA er å få tak i visum, ta siste twinrix vaksinen, søke på stipend, søke om utveksling på skolen jeg går på nå, og glede meg videre!! Må også få tak i innholdslister til de ulike fagene til neste år, og sjekke at de er noenlunde det samme - slik at det blir godkjent som fag når jeg kommer hjem igjen, og slipper å ta VG2 på nytt igjen. Oppdaterer når dette nærmer seg ♥

 

Kommentarer på dette innlegget

Sara

04.04.2015 kl. 20:57
Så gøy at du har fått verstfamilie! Det er jo dette som er mest avgjørende for utvekslingsåret, nemlig hvordan familie man kommer til:) Jeg gleder meg også kjempemasse til å få familie, for jeg skal også til USA som utvekslingselev! Gleder meg til å følge bloggen din framover!

Gjerne sjekk ut min blogg hvor jeg også skriver om tiden før utveksling :)
sofieioregon

Følg mitt år som utvekslingsstudent i North Bend, Oregon på denne bloggen. Jeg reiser med Explorius, og har fått tildelt underorganisasjonen ICES. Har du spørsmål er det bare til å ta kontakt.

+ Legg meg til som venn

Bla i bloggen

Bloggdesign

hits